Po nedolžnem obsojen moški po 39 letih izpuščen na prostost

Po nedolžnem obsojen moški po 39 letih izpuščen na prostost

Craig Coley je bil obsojen na doživljenjsko zaporno kazen leta 1978 za umor njegove bivše punce in njenega štiri letnega sina. Po 39 letih je Coley dokazal, da dejanja ni storil in bil izpuščen ter je dobil odškodnino v vrednosti 21 milijonov ameriških dolarjev.

Guverner Kalifornije je podpisal Coleyjevo oprostitev leta 2017, tako da je sedaj že dve leti na prostosti. Oprostili so ga potem, ko so preiskovalci odkrili nove DNK dokaze, ki so jasno pokazali, da Coley ni mogel biti morilec in je zato nedolžen.

Nedavno mu je sodišče dodelilo 21 milijonsko odškodnino za preživet čas v zaporu. Coley je ves čas zatrjeval, da je nedolžen in njegova izpustitev po 39 letih za rešetkami je najdaljše obdobje v ZDA, kjer so ugotovili, da je bil posameznik po krivem zaprt in so ga na koncu oprostili.

zapor

 

Predstavnik mesta, ki bo Colyju izplačalo odškodnine je povedal, da nobena vsota denarja ne more gospodu Coleyju vrniti izgubljenih let, vendar se spodobi, da za preživeto obdobje dobi pravično odškodnino.

Coley ni veliko počival odkar je na prostosti. Pridružil se je društvu, ki pomaga obsojencem ki so po nedolžnem zaprti v zaporu. Sodeluje tudi s policisti glede njihovih praks pri zbiranju dokazov.

Mike Bender, Coleyjev prijatelj in nekdanji detektiv je vedno verjel, da je Craig nedolžen in se je 30 let boril zanj in njegovo prostost. Povedal je, da je Craigovo sporočilo, da se nikoli ne smemo nehati boriti in moramo zaupati vase.

Danes je Coley lahko ponosen, da je ostal prepričan vase in se je do konca boril za svoj prav. Uspešno je očistil svoje ime, čeprav je proces trajal štiri desetletja in časa katerega je prebil za rešetkami ne bo nikoli dobil nazaj. Na srečo ima sedaj vsaj dovolj sredstev, da živi udobno do konca svojega življenja. Morda mu bo vsaj to prineslo nekaj notranjega miru.