Zobni mostiček – popolna rešitev za nadomestitev manjkajočih zob

Zobni mostiček – popolna rešitev za nadomestitev manjkajočih zob

Vrsta zobne obnovitve, ki se uporablja za nadomestitev manjkajočih zob v zobni vrzeli, se imenuje mostiček. Ta fiksni protetični nadomestek se namesti na obstoječe zobe na obeh straneh vrzeli, da se ustvari enoten in estetsko privlačen videz. Ko so naši zobje zdravi in brez težav, morda ne razmišljamo o potrebi po zobnih mostičkih. Vendar pa se situacija lahko spremeni, če izgubimo zob ali več zob in nam začnejo povzročati funkcionalne in estetske težave. V takem primeru je zobni mostiček odlična rešitev.

Če vam manjka en ali več zob ter to vpliva na vaš nasmeh, ni razloga, da bi trpeli. Zobni mostiček je danes na voljo za premostitev manjkajoče vrzeli med zobmi. Omogoča vam, da ponovno dosežete popoln nasmeh in obnovite funkcijo žvečenja. Mostiček je potreben, ko manjka en ali več zob. Če manjkajočih zob ne nadomestimo, se lahko pojavi več težav. Žvečna površina se zmanjša, zobje pa se lahko nagibajo v prazno vrzel. To lahko povzroči težave pri čiščenju zob, zastajanju ostankov hrane, povečano tveganje za zobno gnilobo in obolenje zobnih tkiv. Zobni mostiček je sestavljen iz zobnih prevlek in vmesnih členov. Njegova vloga je ohranjanje žvečne funkcije, izboljšanje razumljivosti govora, podpora tkivom ustnic in lic ter ohranjanje naravne skladnosti obraza.

Za dober mostiček je pomembno, da imamo na obeh straneh vrzeli dober in trden temelj. Zob, ki služi kot nosilec, mora biti zdrav, brez vnetja zobnega živca ali okoliških tkiv. Dlesen mora biti zdrava, rožnata in čvrsto pritrjena na zob, brez prisotnosti žepov. Če je zob mrtev, mora biti ustrezno zdravljen. Druga možnost za nosilce zobnega mostička so zobni vsadki, ki omogočajo, da ni potrebno brusiti zdravih zob. S pomočjo implantatov lahko ustvarimo mostiček. Proces izdelave zobnega mostička se izvaja v več fazah. Vsaka faza procesa je pomembna, saj zagotavlja pravilno prileganje, funkcionalnost in estetski videz zobnega mostička. Izkušeni zobozdravnik bo skrbno izvedel vsako stopnjo, da bo rezultat popolnoma prilagojen pacientovim potrebam in željam..