Zobni aparat potrebuje posebno nego

Zobni aparat potrebuje posebno nego

Ortodonti v zadnjih letih velikemu številu otrok in odraslih nameščajo zobne aparate. Nekaj je k temu zagotovo pripomoglo dejstvo, da država preko zdravstvenega zavarovanja omogoča mlajšim brezplačno namestitev zobnega aparata v primeru srednjih in težkih nepravilnosti v ustni votlini. V svetu in pri nas pa je opazen tudi trend nošenja ortodontskih aparatov za zobe pri odraslih. Ti se odločajo za obisk ortodonta, zaradi poprave napak na zobeh iz estetskih razlogov.

Aparatov za zobe je veliko različnih vrst. Najpomembnejša je delitev na snemne in fiksne zobne aparate. Prvi se lahko kadar koli snamejo iz ust, medtem ko so fiksni oziroma nesnemljivi zobni aparati trajno nameščeni do konca zdravljenja. Ortodonti se skupaj z odraslimi pacienti odločajo za različne aparate za zobe, pri čemer na odločitev, kaj bodo izbrali, vpliva nepravilnost na zobeh, starost pacienta in stroški ortodontskega zdravljenja.

Zobni aparat

Z namestitvijo zobnega aparata v ortodontski ordinaciji se začne zdravljenje, ki traja približno dve leti. Pri nekaterih manj, pri drugih več. To je povezano s stanjem zob. Dve leti pa pomeni, da je treba za ustno higieno še posebej dobro skrbeti, sploh pri klasičnih kovinskih aparatih. Če malo preračunamo to pomeni več kot 700 čiščenj zob v času ortodontskega zdravljenja. Pri tem je zelo pomembno, da poskrbite za resnično dobro čiščenje zob, da si v času zdravljenja poravnate zobe, a pri tem s kariesom in vnetjem dlesni uničite kak zob.

Pri snemljivih zobnih aparatih čiščenje zob ni problematično, saj se zobni aparat lahko sname iz ust in temeljito očisti zobe ter medzobne prostore. Vsak, ki se odloči za namestitev fiksnega zobnega aparata se mora zavedati, da bo zaradi zvezdic in zobnega loka, za čiščenje porabil kar precej več časa. Zaradi slabše higiene zvezdic lahko pride do zobnega kariesa ali pa do mineralizacije, ki se kaže kot bele pege na zobeh. Zato je uporaba zobne kreme s fluoridom in mehke zobne ščetke obvezna. Za čiščenje se uporabijo tudi posebne zobne ščetke za zobne aparate, čopaste ščetke, zobne nitke in zobne prhe. Za kontrolo uspešnosti čiščenja zob okrog zobnega aparata se občasno uporabijo tudi posebne tablete za razkrivanje zobnih oblog. Več o ustni higieni vam bodo svetovali ortodonti, ki bodo tudi med zdravljenjem veliko pozornost namenili prav ustni higieni.