Zavorne obloge rešujejo življenja

Zavorne obloge rešujejo življenja

Zavorne obloge so zelo pomemben del vozila, brez katerih vozilo ni varno, ne more opraviti tehničnega pregleda in dejansko nikakor ne bi smeli nas cesto, saj brze dobrih zavornih oblog ogrožamo lastno življenje in življenja drugih. Redno jih mora pregledovati pooblaščeni serviser, ki vas bo tudi opomnil na to, kdaj jih je potrebno zamenjati. Zavorne obloge so različnih dimenzij in materialov ter kakovosti glede na proizvajalca, katere izberemo, je naša osebna odločitev, priporočamo pa kakovostne, saj so zagotovo bolj varne pa še ceneje pridete skozi, ker jih ni treba tako pogosto menjati.

zavorne obloge

 

Zavorne obloge je potrebno zamenjati pravočasno, saj se zaradi trenja diskov in zavornih oblog praviloma sčasoma obrabijo. Če bost pri menjavi dali vgraditi originalne zavorne obloge ali nadomestne kakovostnejših proizvajalcev, boste naredili dvojno korist. Take obloge bodo zdržale nekaj let in zagotovo delujejo v vseh vremenskih razmerah, tako boste varni vi ter drugi udeleženci prometa.

Zavorne obloge sčasoma popuščajo, primejo vedno manj, kar pomeni, da se zavorna pot vašega vozila ves čas podaljšuje in če se zavorne obloge izrabijo do konca, ne morete več zaustaviti vozila, kar lahko povzroči hudo prometno nesrečo in hude telesne poškodbe ali smrt. Zato je potrebno paziti na zavore in redno voziti vozilo na preglede, vsaj enkrat na leto, starejša vozila pa je dobro voziti na pregled dvakrat letno, da boste gotovi, da je varno.

Zavorne obloge, ki so nove, bodo prijele v vseh razmerah odlično in vozilo se bo hitro ustavilo, seveda je zavorna pot odvisna od vremenskih razmer na cesti, kakovosti vozila, teže in velikost vozila, če ima pripet še kakšen tovor, kakšen zavorni sistem uporablja ter nenazadnje tudi od refleksov ter usposobljenosti samega voznika. Ko vas opozori serviser, da je potrebno obloge zamenjati, naredite to takoj. V vsakem primeru, če tega ne storite, vaše vozilo ne bo naredilo tehničnega pregleda in bo obtičalo na parkirišču.