Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart je največji skladatelj v zgodovini. Rodil se je 27. januarja leta 1756 v Salzburgu. Salzburg je glavno mesto Avstralije. Njegova starša sta bila Leopold in Anna Mari. Njegovo polno ime je bilo Johannes Chrisóstomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Mozart je uporabil to ime zelo redko in se je večinoma klical Wolfgang Amadeus Mozart.

Njegov oče je bil skladatelj in violinist, ki je delal na dvoru, Mozart je svoje otroštvo preživel pri svoji materi. Že kot otrok je bil zelo nadarjen saj je že začel igrati na različna glasbila in skladbe je napisal pri svojih petih letih. Leopold je osebno izobraževal svojega sina. Mozart in njegova družina so ogromno potovali in iz tem je ime Wolfgang Amadeus Mozart postalo znano po celi Evropi ampak potovanja so bila naporna in niso bila finančno uspešna, Mozart je med potovanjem skoraj umrl saj je bil pogosto zelo šibkega zdravja. Leto pozneje sta se iz očetom spet odpravila na pot, bil je sprejet v Accademio Filarmonico. Po uspešni operi v Milanu je dobival še več naročil za opere ampak kljub temu ni dobil stalnega mesta v Italiji. Na koncu potovanja se je Mozart vrnil v Salzburg, ko se je vrnil je imel 17 lete. Ko se je vrnil je bil zelo priljubljen in zaradi tega je imel možnost napisati veliko skladb. Bil je zaposlen kot glasbenik na dvoru. V tem času je bilo veliko tekmovanj iz violino, klavirjem, orkestrom in bili so tudi koncerti.

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozartu kljub vsemu temu ni bilo všeč tukaj, plača je bila skromna, mesto je bilo majhno in najbolj si je želel pisati opere. Takrat so bile opere zelo redke in gledališče je bilo zaprto že od leta 1775. Mozart se je ponovno odpravil na pot ampak tokrat njegov oče ni smel iti zraven, namesto njegovega očeta je šla njegova mati. Mozart se je na se je na poti zaljubil v Aloysio Weber, ki je bila zelo dobra pevka. Mozart je velikokrat dobil hladen sprejem saj mu ni uspelo dobiti kaj dosti denarja od koncertov, ki so bili na poti. Mozart je doživel težave iz denarjem in 3. julija leta 1778 je umrla njegova mati. Njegovemu očetu je uspelo dobiti Mozartu boljo službo na dvoru ampak Mozart je še vedno upal da mu bo uspelo dobiti službo nekje drugje. Službe mu ni uspelo najti zato je vzel ponujeno službo na dvoru. Leta 1781 je zaradi njegove uspešne opere dobil nazaj njegovo samo zavest. Wolfgang Amadeus Mozart je imel eno sestro. Wolfgang Amadeus Mozart je umrl 5. december leta 1791 na Dunaju.