Ultrazvok trebuha

Ultrazvok trebuha

Vsak vsaj enkrat v življenju doživi bolečine v trebuhu. To pa seveda ni najboljše, saj je bolečina lahko zares huda in nas ovira pri svojem vsakdanjem delu. Včasih pride do takšnih težav, da je potrebno opraviti ultrazvok trebuha.  Vsekakor je ultrazvok trebuha nekaj, kar si nihče ne želi, ampak je pa potrebno, da naše težave odpravimo čimprej, preden se to razvije v kaj hujšega. Namreč razlogov za bolečine v trebuhu je lahko kar veliko.  Ultrazvok trebuha nam lahko da vpogled v notranjost naših mehkih tkiv, tako pa zdravniki odkrijejo težave. Ultrazvok je seveda pregled, ki vam ne bo povzročal še dodatnih bolečin, zato vas naj ne bo strah obiskati zdravnika.

ultrazvok trebuha

 

Ultrazvok trebuha je tudi eden izmed tistih stvari, pred katerimi moramo biti tešči najmanj 6 ur pred preiskavo. Dobro je tudi, da zadnjo uro pred preiskavo popijemo nekaj vode, in je potem ne izločimo.

Kako pa ultrazvok trebuha sploh poteka?
Torej kot sem že omenila, je ultrazvok zgolj neboleča preiskava, pri kateri uporabljajo ultrazvočne sonde, ki so konkavne oblike in pa nizko megaherčne. Kot ste morda že videli v kakšnih filmih, je pri ultrazvoku trebuha prisoten tudi gel, ki omogoča boljši stik sondo s kožo. Proces ultrazvoka pa zdravniki izvajajo tako, da pacienti ležijo na hrbtu in leže na boku ali pa stoje.

Kaj vse nam da v pogled ultrazvok trebuha?
S tem pregledom lahko zdravniki pregledajo žolčnik in žilčne vode, jetra,  trebušno slinavko, večje žile ter ledvice.
Prikaže nam tudi kakšne večje bezgavke in zadebeljeno črevesno ali želodčno steno ter pa prosto tekočino. Pri ženskah ultrazvok zajema tudi sečni mehur in rodila torej jajčnike in maternico.

Seveda pa ultrazvok trebuha ni potreben vedno. Ampak vedeti pa moramo, kdaj je potreben pregled. Torej na pregled je dobro, da se prijavimo. če imate krvavo vodo ali kri na blatu, če vas boli hrbt ali imate visok pritisk.