Marelična marmelada na več načinov

Marelična marmelada na več načinov

Kdo ne mara domačih dobrot, kot je, na primer, marelična marmelada? Čas je pravi, sadje počasi dozoreva, police v shrambi, namenjene ozimnici, pa se počasi polnijo. Morda ste letos že vložili različno zelenjavo, morda tudi kaj sadja, marmelada pa je tista, ki jo obožujejo tudi otroci in je redna spremljevalka družinskih zajtrkov. Marelična marmelada je res nekaj posebnega, priprava pa prav nič zahtevna.

Obstaja kar nekaj receptov, ki poleg marelic vsebujejo tudi sladkor ali želirni sladkor, pa različne dodatke, poleg tega jo nekateri kuhajo zelo dolgo, spet drugi na hitro. Vse to je odvisno od vašega okusa. Če želite marmeladi dodati običajni sladkor, bo treba do primerne zgostitve marmelado kuhati kar nekaj časa, morda pa vam je všeč redkejša. V primeru dolgotrajnega kuhanja pa lahko izdelek povsem po nepotrebnem izgubi koristne vitamine in minerale, zato je morda celo bolje, da se marelična marmelada skuha na hitro. Kakor koli že, odločitev je vaša, mi pa vam nudimo nekaj preprostih receptov, po katerih lahko pripravite ta odličen in vsestranski namaz.

Marelična marmelada na različne načine

  1. Oprane, razkoščičene in narezane marelice stresemo v večjo posodo (za kuhanje), čez pa potresemo sladkor (količina je odvisna od vašega okusa, pol kilograma sladkorja pa je že kar nekje spodnja meja za en kilogram marelic). Marelice s sladkorjem pustimo stati 24 ur ali vsaj čez noč. Potem začnemo marmelado na zmernem ognju kuhati, stalno mešamo, vre pa naj zgolj kakšnih 10 minut. Marmelado s paličnim mešalnikom zmešamo in vlijemo v sterilizirane, še tople kozarce. Ti naj se, oviti v odeje ali brisače, počasi ohlajajo. Marelična marmelada po tem postopku je narejena preprosto in brez posebnih kuharskih metod, zato je super odločitev, če je doslej morda še niste delali.
  2. Po drugem receptu lahko očiščene in razkosane marelice s sladkorjem tako začnemo kuhati. Ko mešanica zavre, jo kuhamo tako dolgo, da se pene na površini več ne pojavljajo (morda bo to trajalo tudi kakšno uro), seveda pa je treba marmelado vmes pridno mešati. Potem jo spasiramo in mešanici dodamo še nekaj želirnega sladkorja. Dobro ga moramo vmešati v marmelado, da ne nastanejo grudice, potem pa naj se marelična marmelada kuha še par minut. Tudi v tem primeru jo polnimo vroče – v vroče kozarce. Dobro zapremo in ovijemo, da se počasi ohlaja.
  3. Marelicam lahko dodamo limonin sok, sladkor in želirni sladkor, potem pa vse skupaj kuhamo. Spasiramo jo lahko že, ko marmelada dobro zavre, potem pa jo kuhamo par minut in z nje pobiramo pene, ki sprosti nastajajo. To, na hitro kuhano marmelado, nalijemo v ogrete kozarce ter jih počasi ohlajamo.

marelična marmelada

To so samo trije načini, po katerih se lahko pripravi okusna marelična marmelada. Seveda pa je vse odvisno od vaših želja in možnosti. Nekateri ji dodajajo še druge dodatke, na primer cimet ali kakšno drugo dišavo. Uporabite lahko beli sladkor, ki mu za zgostitev dodate želirnega. Dlje ko se marmelada kuha, več koristnih snovi bo izgubila, zato je morda res bolje, da jo pripravite na hitro in uporabite želirni sladkor, ki bo namaz primerno zgostil in bo lažje mazljiv.

Marelična marmelada je tudi med najmlajšimi pravi hit, zato, če imate možnost, jo le pripravite. V temnem in hladnejšem prostoru se bo dobro zaprta ohranila vso zimo, zato boste v njej lahko uživali tudi v dneh, ko bo zunaj naletaval sneg, vi pa se boste na toplem razvajali z domačimi dobrotami.