Kako deluje spletni brskalnik?

Kako deluje spletni brskalnik?

Splet se je v zadnjih letih zelo razvil, s spletom pa smo dobili spletni brskalnik. To je program, ki nam omogoča brskanje po spletu, splet je povezan po celem svetu, tako lahko brskamo tudi po straneh, ki imajo strežnike v drugih državah ali celinah. Namen spletnih brskalnikov je, da najdeno spletno stran, ki jo iščemo, narejeni so tako, da s ključnimi besedami najdemo želeno spletno stran, saj so spletne strani pogosto narejene z napačnimi imeni, kar jih naredi neprepoznavne, zato rabimo spletni brskalnik. Če si želite izvedeti več, obiščite spletno stran nadlani.si/multimedija/spletni-brskalnik .

Spletni brskalnik deluje tako, da na podlagi ključnih besed brskajo po internetu in izberejo ustrezne dele interneta. Upravljajo indeks besed, kjer jih najdejo in kolikor. N zadnje pa uporabnikom omogočajo uporabo indeksa besed. Novejši brskalniki pregledajo po več sto milijonov strani, odzovejo pa se na več deset milijonov vprašanj. Spletni brskalnik deluje s pomočjo tako imenovanih pajkov, ki pregledujejo spletne strani, začnejo pri najbolj popularni in se preko njih razširijo na manj popularne spletne strani.

spletni brskalnik

 

Google lahko prebrska okoli 100 spletnih strani na sekundo, to je pribljižno šeststo kilobajtov na sekundo. Google pajek pregleda HTML stran in iz nje razbere besede, strani in prostor, kjer so bile besede najdene, naprimer če je bila beseda v naslovu, podnaslovu, v meta oznaki ali na kakšni drugi pomembni lokaciji, bo pajek nadaljeval s to stranjo, če pa beseda ni večkrat omenjena in ni na pomembni lokaciji, pa bo pajek izpustil to spletno stran.

Spletni brskalnik uporablja tudi meta oznake za iskanje strani. Meta oznake administratorju omogočajo določanje ključnih besed in pojmov. Pri določanju meta oznak pa moramo biti pazljivi, da se ključna beseda ujema s stranjo, v primeru da se ne, jo bo pajek izpustil, saj poleg meta oznake preveri tudi tekst na sami spletni strani. Če vas zanima več, si poglejte zgoraj navedeno povezavo.