Pregled vida – rutinski pregled, ki spremeni pogled na svet

Pregled vida – rutinski pregled, ki spremeni pogled na svet

Človeško oko je čutilo za vid, ki nam omogoča zaznavo okolja, v katerem živimo. Da bi ohranili vid in poskrbeli za zdravje oči, se moramo v prvi vrsti naročiti na reden pregled pri specialistu. Pregled vida se priporoča vsaki 2 leti, v primeru večjih sprememb pa še prej – podobno kot za zdravje zob skrbite z rednimi obiski pri zobozdravniku, tudi oči potrebujejo redno kontrolo.

Potek pregleda

Pregled vida je povsem enostaven, rutinski pregled, ki ga izvaja specialist optik. V primeru, da ste že uporabnik očal, se v prvem delu pregleda oceni stanje obstoječih očal (svoja očala morate obvezno prinesti s sabo!), s katerimi se ugotovi, ali očala še vedno ustrezajo vaši dioptriji oz. stanju vida, ali pa je potrebna njihova zamenjava.

Zavedajte se, da pregled vida ni nič strašnega, takoj ob prihodu strokovnjaku zaupajte, zakaj ste prišli in mu čim bolj natančno predstavite svoje težave in opažene spremembe v povezavi z vidom – le tako bo diagnoza zanesljiva. V primeru, da ste prišli na rutinski pregled, lahko opozorite tudi na to, pomembno pa je, da se tudi v primeru, ko težav nimate, s strokovnjakom pogovorite o morebitnih očesnih stanjih oz. boleznih v družini. Ta vam bo svetoval in vas opozoril, v kolikor gre za stanje, ki bi ga morali bolj redno nadzorovati. Dodatna prednost je, da se bo po pogovoru razblinil tudi vaš strah pred negotovostjo, ki vas v primeru prisotnosti bolezni (ne)zavedno obremenjuje.

Verjamemo, da ste pregled vida v preteklosti že opravili – če ne drugače, na sistematskih pregledih v šoli ali v službi. Pregled sestoji iz branja črk različnih velikosti na oddaljeni tabli, v sodobnejših ambulantah pa so temu namenjene posebne naprave v katere gledate in s pomočjo katerih med drugim strokovnjaki ocenjujejo tudi razlikovanje v barvah, oddaljenosti predmetov, pa tudi odziv na svetlobo. Pri pregledu se oceni tudi očesne mišice ter očesni pritisk, ki lahko nakazuje na glavkom.

Zaključek pregleda zaznamuje posvet glede ugotovitev optometrista, ki vam bo svetoval in povedal, ali je vaš vid ustrezen ali potrebujete korekcijska sredstva za njegovo izboljšanje. Svetoval vam bo tudi o preventivi in ohranjanju zdravja oči v prihodnje ter vas v primeru okvar izdal recept za izdajo očal.