Je cepljenje proti klopnemu meningitisu res učinkovito?

Je cepljenje proti klopnemu meningitisu res učinkovito?

Jesenske barve kar kličejo po sprehodih v naravi, obisku gozdov in nabiranju različnih jesenskih plodov. A nedolžen sprehod se lahko ob neustrezni preventivi kaj hitro sprevrže v prav nočno moro, če nazaj domov prinesete na kožo prisesanega klopa, okuženega z virusom klopnega meningitisa. To je resna bolezen osrednjega živčevja, ki lahko na človeku kljub ozdravitvi pusti nepopravljive posledice. A k sreči je za preprečevanje razvoja bolezni danes na voljo cepivo in najučinkovitejša zaščita pred boleznijo je ravno cepljenje proti klopnemu meningitisu.

Okužba z virusom je poleg prenosa s klopa možna tudi zaradi uživanja okuženega nepasteriziranega mleka ali drugih mlečnih izdelkov. Znaki bolezni se po vbodu klopa začnejo kazati šele v 7 do 14 dni po vbodu, po uživanju okuženih mlečnih izdelkov pa že po 3 do 4 dneh. Bolezen navadno poteka v dveh fazah, kjer po začetnem izboljšanju sledi druga faza, v kateri je prizadeto osrednje živčevje in lahko v veliko primerih na človeku pusti trajne posledice. Zato je najboljša preventiva cepljenje proti klopnemu meningitisu, ki je še posebej priporočljivo za ljudi, ki živijo na območjih, kjer je klop močno razširjen, in taka je tudi Slovenija.

Cepljenje je najučinkovitejša zaščita pred klopnim meningitisom

Najverjetneje se velika večina ljudi pred odhodom v gozd zaščiti s primernimi oblačili, obutvijo in repelenti, a to še zdaleč ni dovoljšna zaščita pred klopnimi boleznimi. Cepljenje proti klopnemu meningitisu je nujno potrebna oblika zaščite za vse redne obiskovalce gozdov in drugih območij, kjer se klopi pogosto nahajajo – v Sloveniji so najbolj izpostavljene gorenjska, koroška in osrednjeslovenska regija. Obvezno pa je za vse, ki se pri delu srečujejo s povečano možnostjo za nevarno okužbo s tem virusom ter za dijake in študente, ki lahko v stik z okuženimi klopi pridejo pri praktičnih vajah v naravi.

cepljenje proti klopnemu meningitisu

Cepljenje proti klopnemu meningitisu je najbolj zanesljiv način preprečevanja klopnega meningitisa – izkazana je njegova več kot 95-odstotna učinkovitost pri cepljenih osebah, česar z repelenti vsekakor ni mogoče zagotoviti. Bolezen se pojavlja pri ljudeh vseh starostnih skupin, zato je pomembno, da se cepijo tako najmlajši kot tudi starejši. Cepljenje je v okviru zdravstvenega zavarovanja krito za odrasle, stare 49 let, in za otroke, stare 3 leta, za vse ostale je na voljo samoplačniško in se izvaja skozi vse leto. Cepljenje proti klopnemu meningitisu se izvaja tako, da posameznik prejme tri odmerke cepiva – drugi odmerek 1 do 3 mesece po prvem, tretjega pa 5 do 12 oz. 9 do 12 mesecev po drugem, odvisno od posameznega cepiva. Zaščita proti klopnemu meningitisu se vzpostavi že 14 dni po drugem odmerku in ima trajno učinkovitost, ki se podaljšuje z rednimi poživitvenimi odmerki.

Ne samo učinkovito, cepljenje proti klopnemu meningitisu je tudi popolnoma varno

Varnost cepiva je potrjena s tem, da se po cepljenju pojavijo le blagi neželeni učinki, ki so prehodne narave in se največkrat kažejo kot utrujenost, slabost, glavobol in povišana telesna temperatura ter tudi hitro izzvenijo. Resnejši neželeni stranski učinki, ki jih ima cepljenje proti klopnemu meningitisu, so izjemno redki, vse to pa je zanemarljivo v primerjavi s trajnimi in nepopravljivimi posledicami, ki jih lahko povzroči klopni meningitis v telesu posameznika, in to kar pri več kot tretjini obolelih. Posledice se lahko kažejo v obliki kroničnih težav z utrujenostjo, glavoboli, oslabelostjo, pogosta je zmanjšana koordinacija in celo delna ali popolna ohromelost telesa, v najhujšem primeru invalidnost, sicer pa splošna zmanjšanost kakovosti življenja posameznika.

Cepljenje proti klopnemu meningitisu tako ni samo priporočljivo, temveč je nujno za vse, ki so izpostavljeni večjemu tveganju za pik klopa, nujno pa je tudi zato, ker je virus čedalje bolj razširjen in samo cepivo je popolnoma učinkovit način boja proti bolezni. Le tako bodo aktivnosti v naravi povsem varne na vsakem koraku, cepljenje proti klopnemu meningitisu pa bo doseglo svoj namen.